4 centrale thema’s

Voor het GroenDoen evenement zijn er vier thema’s bepaald, waaronder de verschillende workshops, lezingen, activiteiten en product presentaties zijn ondergebracht.

Kom langs, ervaar en laat je inspireren. Je zult verrast zijn met hoeveel nuttige informatie en praktische tips je weer naar huis gaat. Doe groen en draag bij aan het Dijk en Waard van de toekomst!

Voeding: proef lokale lekkernijen en ontdek hoe je duurzame keuzes kunt maken in de supermarkt.

Spullen en kleding: ruil je (kinder)kleding en laat je verrassen hoe kapotte spullen nog een tweede kans kunnen krijgen.

Huis en tuin: krijg praktische tips voor een energiezuinig huis en een groene tuin.

Afval: welk afval hoort waar? Ontdek hoe je niet alleen beter kunt scheiden, maar ook hoe je afval kunt voorkomen.

Voeding

Duurzaamheid in voeding gaat over het maken van bewuste keuzes die bijdragen aan het behoud van onze mooie planeet. Dit begint bij het selecteren van voedingsmiddelen die een lage ecologische voetafdruk hebben. Plantaardige producten zoals groenten, fruit, peulvruchten en granen verbruiken over het algemeen minder water en grondstoffen en veroorzaken minder uitstoot van broeikasgassen vergeleken met dierlijke producten. Door vaker voor deze plantaardige opties te kiezen, kunnen we onze impact op het milieu aanzienlijk verminderen.

Voedselverspilling
Daarnaast speelt voedselverspilling een cruciale rol in duurzame voeding. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dit leidt niet alleen tot verspilling van de voedingsmiddelen zelf, maar ook van de hulpbronnen zoals water, energie en arbeidskracht die nodig zijn voor de productie ervan. Door bewuster om te gaan met onze voedselvoorraad, restjes te gebruiken en alleen te kopen wat we echt nodig hebben, kunnen we deze verspilling tegengaan.

Seizoensproducten
Ook het kiezen voor lokale en seizoensgebonden producten draagt bij aan duurzaamheid. Lokaal geproduceerde voeding hoeft minder ver te reizen, wat resulteert in minder CO2-uitstoot. Seizoensproducten zijn vaak verser en behoeven minder energie voor teelt en opslag. Door ons te richten op lokale en seizoensgebonden voeding, ondersteunen we bovendien de lokale economie en verminderen we de noodzaak voor intensieve landbouwmethoden die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Tijdens GroenDoen kun je voor het thema voeding terecht bij:

Spullen en kleding

Duurzaamheid in de context van spullen en kleding draait om bewuste keuzes die bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Dit begint bij het overwegen van de levensduur en herkomst van de producten die we kopen. Kwaliteit boven kwantiteit kiezen is essentieel; hoogwaardige producten gaan langer mee en hoeven minder vaak vervangen te worden, wat leidt tot minder afval en een lagere vraag naar grondstoffen.

Kijk kritisch naar je garderobe
Bij kleding speelt fast fashion een grote rol in milieuvervuiling. Deze industrie staat bekend om het snel produceren van goedkope, trendy kleding die vaak van lage kwaliteit is en snel vervangen wordt. Door te kiezen voor tijdloze stukken van duurzame materialen en merken die eerlijke arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen hanteren, kunnen we de impact van onze garderobe op de planeet verminderen. Daarnaast is het belangrijk om kleding te repareren, te ruilen, tweedehands te kopen of te doneren, in plaats van ze weg te gooien.

Geef je spullen een tweede leven
Hetzelfde geldt voor andere spullen in huis. Door te investeren in duurzame producten, die zijn ontworpen om lang mee te gaan en die eventueel gerepareerd kunnen worden, verkleinen we onze afvalberg. Het hergebruiken en upcyclen van oude spullen kan ook bijdragen aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld, een oude tafel kan een nieuw leven krijgen met een likje verf of een creatieve aanpassing.

Tijdens GroenDoen kun je voor het thema spullen en kleding terecht bij:

Huis en tuin

Duurzaamheid in huis en tuin betekent bewust omgaan met de manier waarop we onze leefomgeving inrichten en onderhouden. Dit begint bij de bouw en het onderhoud van onze huizen. Het kiezen voor energiezuinige apparaten en verlichting, isolatie en duurzame bouwmaterialen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot. Zonnepanelen, warmtepompen en regenwatersystemen zijn voorbeelden van duurzame technologieën die kunnen helpen bij het verminderen van het gebruik van niet-hernieuwbare bronnen.

Zuinig met water
Daarnaast speelt watergebruik een cruciale rol in duurzaamheid. Het installeren van waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletten kan helpen om het waterverbruik te verminderen. In de tuin kan het opvangen van regenwater en het gebruik van druppelirrigatie een efficiënter waterbeheer mogelijk maken. Het planten van inheemse, droogtebestendige planten vermindert niet alleen de noodzaak voor extra water, maar bevordert ook de biodiversiteit door het ondersteunen van lokale fauna.

In de tuin zelf kunnen we bijvoorbeeld zelf voedsel verbouwen, dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk door minder transport en verpakkingsafval, maar zorgt ook voor verse en gezonde voeding.

Tijdens GroenDoen kun je voor het thema huis en tuin terecht bij:

Afval

Duurzaamheid en afvalbeheer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het doel van duurzaam afvalbeheer is om de hoeveelheid afval die we produceren te verminderen en de impact ervan op het milieu te minimaliseren. Dit begint bij het principe van de “drie R’s”: Reduce, Reuse, Recycle.

Reduceren is de eerste en meest effectieve stap. Door bewuster te consumeren en alleen te kopen wat we echt nodig hebben, kunnen we de hoeveelheid afval die we produceren drastisch verminderen. Dit betekent ook het vermijden van producten met overmatige of onnodige verpakkingen en het kiezen voor producten die langer meegaan.

Hergebruiken is de tweede stap. Veel voorwerpen die we als afval beschouwen, kunnen een nieuw leven krijgen door ze te repareren, op te knappen of op een andere manier te gebruiken. Dit geldt voor kleding, elektronica, meubels en zelfs verpakkingsmateriaal. Door creatief te zijn en te kijken naar mogelijkheden om spullen opnieuw te gebruiken, kunnen we de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, aanzienlijk verminderen.

Recyclen is de laatste stap. Materialen zoals papier, glas, metaal en bepaalde soorten plastic kunnen worden gerecycled en omgezet in nieuwe producten. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en verlaagt de energiekosten die gepaard gaan met de productie van nieuwe materialen. Effectief recyclen begint bij het scheiden van afval aan de bron, zodat recyclebare materialen niet verontreinigd raken met ander afval.

Tijdens GroenDoen kun je voor het thema afval terecht bij: