Tijdens het GroenDoen evenement inspireren we je binnen de vier thema’s voeding, spullen & kleding, afval en huis & tuin. Natuurlijk geven we je graag vooraf ook vast wat praktische groene tips, die gemakkelijk toepasbaar zijn. Kleine stapjes zetten samen een hele grote. Werk jij ook mee aan een Duurzaam Dijk en Waard?

Voeding

  • Kies voor lokale en seizoensgebonden producten: pas de invulling van je fruitmand aan aan het seizoen en koop bijvoorbeeld ijs en kaas bij de lokale boerderijwinkel. Zo verminder je de CO2-uitstoot door transport.
  • Minimaliseer voedselverspilling: plan je maaltijden vooraf en voeg ook altijd een ‘restjesdag’ toe aan je planning. Dan weet je zeker dat alle voeding benut wordt en je niets weg hoeft te gooien.
  • Eet vaker plantaardig: tegenwoordig zijn er vleesvervangers in allerlei varianten, vaak zelfs nog lastig te onderscheiden van dierlijk vlees. Of gebruik peulvruchten en noten als vervanger. Met een dag zonder vlees maak je al zoveel verschil en het is écht net zo lekker! Check ook de website van het Voedingscentrum voor tips.

Spullen en kleding

  • Stap eens een kringloopwinkel binnen: meer dan eens zijn er pareltjes te vinden! Voor héél weinig geld kun je je garderobe aanvullen (en kleding dat je niet meer draagt direct inleveren). Gaat er iets stuk thuis? Bedenk eerst of dit wellicht ook bij de kringloopwinkel te vinden is, voor je naar bol.com surft.
  • Laat je spullen repareren: ook in Dijk en Waard zijn er meerdere Repair Café’s waar je naartoe kunt gaan met een kapot apparaat. Probeer het eerst een tweede leven te geven.
  • Verkoop je eigen kleding: leuk voor de portemonnee en goed voor het milieu! Geef jouw kleding een tweede leven. Winkelcentra gebruiken tegenwoordig leegstaande panden waar je een ‘closet sale’ kunt houden. Dit kan ook bij Middenwaard in Heerhugowaard!

Huis en tuin

  • Maak gebruik van duurzaamheidssubsidies: bijvoorbeeld subsidie voor het isoleren van je eigen woning. In Dijk en Waard is deze subsidie € 1400,- (referentiedatum juli 2024). En zo zijn er nog meer mogelijkheden.
  • Bevorder de biodiversiteit in je tuin: plant inheemse bloemen en struiken die bijen en andere bestuivers aantrekken. Trek de tegels uit je tuin en vervang deze voor gras of een gezellig perkje met bloemen. Je wordt er zelf ook heel blij van!
  • Ga slim om met je energieverbruik: heb je zonnepanelen? Je overschot aan elektriciteit terugleveren wordt steeds minder interessant, je moet er zelfs op gaan toeleggen. Plan dus het aanzetten van je wasmachine, vaatwasser en het laden van je auto slim, als de zon schijnt.

Afval

  • Minimaliseer single-use plastic: je schrikt soms als je ziet hoeveel plastic je tegenkomt in je boodschappen. Dit kan anders! Begin simpel met herbruikbare broodzakjes voor die Italiaanse bollen in het weekend. Kijk ook eens bewust naar verpakkingen. Ligt er ook een product in de schappen die bijvoorbeeld een kartonnen verpakking heeft in plaats van plastic?
  • Zero waste producten: nog beter is geen verpakking! Kies voor producten zonder (of met minimale) verpakking, zoals shampoo bars, bulk voedsel kopen óf maak zelf je tandpasta of haargel.
  • Recycle correct: wat hoort waar? Soms is een opfrismomentje voor het scheiden van afval zo gek nog niet. Mag die chipszak nu wel of niet bij het PMD afval? Check de ‘wat hoort waar’ pagina en je bent weer helemaal up to date!

Meer inspiratie voor duurzaam wonen?

Klimaatburgemeester Dijk en Waard Iris van Asselt is de trotse eigenaresse van het meest duurzame huis in Nederland. Met haar bedrijf Studio Duurzaam Wonen helpt en inspireert zij bedrijven en particulieren.

  • Ze helpt je duurzame interieur keuzes te maken
  • Ze inspireert je om van die ene miskoop een pareltje te maken
  • Ze hanteert de SUB-methode: Save, Use & Buy

Ook een zero waste lifestyle?

Klimaatburgemeester Dijk en Waard Petra van Kleef leeft met haar gezin zo duurzaam mogelijk. Sinds 2018 maakt ze grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. Zij kijken continu hoe ze op alle vlakken van hun leven verder kunnen verduurzamen.

Zij wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ze laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. Petra is ook in te huren voor lezingen en workshops. Onlangs bracht zij de e-gids Leven zonder auto: hoe dan!? uit.

“Als iedereen zou leven zoals ik nu leef, zouden we 0,7 aardes nodig hebben. Het gemiddelde in Nederland is 3 aardes!” Aldus Petra.

Op zoek naar nóg meer groene tips?

Neem ook een kijkje op de volgende websites: