Het Hoogheemraadschap Noorderkwartier (HHNK) is klokje rond bezig om Nederland te beschermen tegen het water, tegen waterloverlast én watertekort, maar zorgt ook voor schoon en gezond oppervlakte water zodat je er lekker in kunt zwemmen bijvoorbeeld! En wat dacht je van veilige wegen en vaarwegen om er lekker met je bootje op uit te gaan?!
Maar wat kun jij zelf eigenlijk doen om jouw steentje bij te dragen?! Tijdens GroenDoen vertelt Bob van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier je alles over:
- Meer groen in je tuin: minder tegels in je tuin is belangrijk, want dat houdt het water vast en dan stroomt niet alles direct naar het riool. Via het riool komt het regenwater vaak rechtstreeks terecht op sloten, die dan weer in peil gaan stijgen. Het HNNK moet al dat water afvoeren middels gemalen en dat kost veel energie! Én meer groen in de tuin is ook goed voor de biodiversiteit!
- Sedum op je dak: want ook zo houd je regenwater vast. Dit zorgt ook nog eens voor minder hittestress in de bebouwde omgeving, het is eigenlijk natuurlijke koeling.
- Wasmaatje: hoeveel wasmiddel heb je nu eigenlijk nodig per wasje? En hoe haalt het HHNK dat wasmiddel eigenlijk weer uit het water, zodat het uiteindelijk weer schoon drinkwater is?
- Grondstoffen uit rioolwater: wat haalt het HHNK uit het rioolwater en kan dat nog hergebruikt worden? Fosfaat kan bijvoorbeeld weer hergebruikt worden als meststof en toiletpapier is een grondstof voor composiet en isolatiemateriaal!
- Aquathermie: warmte die we uit het oppervlaktewater halen kan benut worden voor warmtevoorziening van huizen of is een extra toevoeging aan het warmtenet.
- Wat: Hoogheemraadschap Noorderkwartier infokraam
- Waar: in de foyer van Cool Kunst en Cultuur
- Wanneer: 11.00 – 16.00 uur
Locatie en tijd onder voorbehoud van wijzigingen.
Over Hoogheemraadschap
Het Hoogheemraadschap is een overheidsinstantie met een democratisch gekozen bestuur en een eigen belastingsysteem. De bestuurlijke organisatie lijkt erg op die van een gemeente. Het grote verschil is dat het Hoogheemraadschap een begrensde, functionele taak heeft. Zij werken aan:
- dijken: ze beschermen inwoners tegen overstromingen;
- water: ze zorgen voor voldoende en schoon oppervlaktewater;
- wegen: ze beheren en onderhouden plattelandswegen.