Het evenement GroenDoen op zaterdag 19 oktober is een themadag van het bestuur van de stichting  Duurzaam Dijk en Waard t.w. George Tiemstra en Cock de Vries en de klimaatburgemeesters Iris van Asselt en Petra van Kleef over het promoten van duurzaamheid in de gemeente Dijk en Waard. Voor de uitvoering en realisatie werken zij samen met de gemeente Dijk en Waard en diverse lokale partijen. We vertellen je graag meer!

Beide wethouders gaven in een gesprek met het bestuur van de stichting Dijk en Waard op 30 maart 2023 aan, het belangrijk te vinden te weten wat er leefde onder de bevolking omtrent het onderwerp duurzaamheid en al snel ontstond het idee voor het organiseren van een themadag over dit onderwerp.

Dit leidde tot een vervolgafspraak op 7 april 2023 waar behalve beide wethouders en het bestuur van de stichting Dijk & Waard, ook beide klimaatburgemeesters aanwezig waren en werd het organiseren van een dergelijke dag, een feit.

De gemeente zou het organiseren van een dergelijke dag ondersteunen maar de inhoud en de vormgeving werd overgelaten aan een ter plekke opgericht projectteam bestaande uit Petra van Kleef (klimaatburgemeester Heerhugowaard), Iris van Asselt (klimaatburgemeester Langedijk), Cock de Vries (secretaris stichting Duurzaam Dijk & Waard) en George Tiemstra (voorzitter stichting Duurzaam Dijk & Waard). En nu, iets van anderhalf jaar later, is het zo ver en vindt op zaterdag 19 oktober 2024, GroenDoen plaats.

Graag stelt het projectteam zich voor:

Klimaat­burgemeester Iris van Asselt

De Dijk en Waardse Klimaatburgemeester Iris van Asselt is de trotse eigenaresse van het Duurzaamste Huis van Nederland. Met haar bedrijf Studio Duurzaam Wonen adviseert zij particulieren en bedrijven met een duurzaam interieur. Naast interieurontwerper is zij in te huren als spreker en verscheen in september haar boek ‘Puur natuurlijk wonen’.

  • Ze helpt je duurzame interieur keuzes te maken
  • Ze inspireert je miskopen te voorkomen
  • Ze hanteert de SUB-methode: Save, Use & Buy.

Klimaat­burgemeester Petra van Kleef

Klimaatburgemeester Dijk en Waard Petra van Kleef leeft met haar gezin zo duurzaam mogelijk. Sinds 2018 maakt ze grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. Zij kijken continu hoe ze op alle vlakken van hun leven verder kunnen verduurzamen.

Zij wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ze laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. Petra is ook in te huren voor lezingen en workshops met De Groene Helden Academie. Onlangs bracht zij de e-gids Leven zonder auto: hoe dan!? uit.

“Als iedereen zou leven zoals ik nu leef, zouden we 0,7 aardes nodig hebben. Het gemiddelde in Nederland is 3 aardes!” Aldus Petra.

Secretaris Cock de Vries

Bewust leven en ervoor zorgen dat de generaties na ons ook op deze aarde kunnen leven. Dat is de grondslag voor mijn betrokkenheid bij GroenDoen. Als vrijwilliger ben ik meer dan tien jaar verbonden aan stichting Langedijk4GlobalGoals/Duurzaam Dijk en Waard. De afgelopen jaren hebben we diverse projecten en activiteiten in en rond Langedijk gerealiseerd. Komende jaren hoop ik dat ook te bereiken in Dijk en Waard. Want de toekomst van de aarde bepaal je voor een deel zelf!  

Voorzitter George Tiemstra

En als het gaat om mijzelf voorstellen, dan misschien eerst waarom ik een dag over ‘duurzaam leven’ organiseren zo belangrijk vind. 

De afgelopen 10, 20 jaar, horen we steeds meer over klimaatverandering, bio industrie, de gevolgen van intensieve veehouderij, restanten bestrijdingsmiddelen in groente en fruit, aantasting ozonlaag, etc., etc. en weten we dus wel, dat het niet de goede kant op gaat. Als wij de aarde beter willen doorgeven aan toekomstige generaties, dan moet het anders.  Met het organiseren van een dag over duurzamer leven in Dijk&Waard, proberen wij (de organisatoren) daartoe een aanzet te geven, handreikingen te doen hoe het anders, hoe het beter kan. Nu is het woord aan ons allen, wat gaan wij doen, wat gaan wij nalaten aan onze kinderen en kleinkinderen, welke uitdaging gaan wij aan? 

Tot slot nog even iets over mijzelf.

Momenteel ben ik vz van de stichting Dijk&Waard, een stichting die zich bezig houdt met duurzame projecten in onze gemeente en die ook initieert. In een verder verleden was ik de eerste manager duurzaam ondernemen & milieu bij KPN. In die zin was ik verantwoordelijk voor het eerste milieubeleid- en daarna het eerste duurzaamheidsbeleid van KPN, was ik concernbreed verantwoordelijk voor alle projecten op dat vlak en vanaf 2000 t/m 2008, voor alle milieu- en later duurzaamheidsverslagen die KPN aan zijn share- en stakeholders presenteerde.  

Het moge duidelijk zijn, het onderwerp ligt mij na aan het hart. 

Uiteraard heeft het projectteam het niet alleen gedaan maar heeft zij de hulp van vele anderen gehad, veelal lokale partijen. 

In dat verband noemen we graag evenementen organisatiebureau SIS & ZUS maar ook de vele standhouders en theater COOL. 

Duurzaam Dijk en Waard

Onder de naam Duurzaam Dijk en Waard zetten wij ons in voor een duurzame samenleving. We richten ons daarbij op de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld.

Er zijn verschillende projecten en we hebben enkele acties.

  • Elk jaar organiseren we de ‘Nacht van de Nacht’. Tijdens dit evenement ervaar je de stilte en onderga je het donker!
  • Elke maand zijn er in Dijk en Waard Repair Cafés waar we kapotte spullen repareren.
  • Langs duurzame plekken in de gemeente Dijk en Waard hebben we een leuke fietsroute samengesteld. Daarmee laten we zien wat er lokaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid.
  • We publiceren regelmatig lekkere recepten op basis van lokaal verkrijgbare, verse en betaalbare seizoensgebonden producten.
  • We willen in de gemeente Dijk en Waard op verschillende plekken jonge bomen planten.
  • We zijn betrokken bij de vergroening van het schoolplein bij het Jan-Arentsz-college in Zuid-Scharwoude.
  • Leerlingen van groep zeven van het basisonderwijs bieden wij een lesprogramma aan waarbij we ingaan op hun invloed op hun naaste omgeving.

Over de klimaat­burgemeesters

De functies van Petra en Iris als klimaatburgemeesters van Dijk en Waard zijn vrijwillig. Het initiatief hiervoor komt vanuit de Gemeente Dijk en Waard. Zo brengen zij samen het onderwerp duurzaamheid dichterbij de inwoners. Evenementen- en marketingbureau SIS & ZUS uit Dijk en Waard is ingeschakeld voor de organisatie en marketing van GroenDoen.


Samenwerkings­partners

logo sis & zus